

Door: ds. Nicolas van Amerom
Dit weekend, deze maand, staat in het teken van “Influence” en invloedrijk leven. Ik geloof dat we als discipelen van Jezus geroepen zijn om invloed uit te oefenen in onze samenleving. En als ik het over invloed heb, dan heb ik het niet over persoonlijk gewin of voordeel. Ik heb het over een gemeenschappelijk belang, gericht op Gods plan voor onze wereld.
Het gaat om goddelijke invloed, het weerspiegelen van Zijn glorie en beeld door ons leven heen. De God die gezegd heeft: ‘Uit de duisternis zal licht schijnen,’ heeft in ons hart het licht doen schijnen om ons te verlichten met de kennis van zijn luister, die afstraalt van het gezicht van Jezus Christus. (2 Korintiërs 4:6) NBV
We zijn niet geroepen om verstoppertje te spelen of om onszelf op te sluiten in een christelijke subcultuur, maar om de luister (glorie) van God te manifesteren in woord en daad. Jezus haalt ons niet weg uit deze wereld, maar plaatst ons er middenin en bovenop! Jezus zei: Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. (Matteüs 5:14) NBV
We zijn als een stad op een berg die licht geeft. Een betere definitie van invloed kun je niet vinden wat mij betreft. Toch zijn er een aantal vragen die we kunnen stellen. Welk droombeeld hebben wij samen als gemeente voor ogen? Waar doen we het allemaal voor? Wat is onze gemeenschappelijke opdracht? Op welke manier werk ik op mijn plekje concreet mee aan de visie van onze gemeente? Tja, waar doe ík het eigenlijk allemaal voor?
Wie wel eens in een circus is geweest, kan zich vast de leeuwentemmer nog wel herinneren. Met een stoel bedwingt hij de kracht van deze koning der dieren. Waarom een stoel? Als de leeuw zich concentreert op die ene stoel, slaat hij die zo aan splinters. Maar de leeuw ziet geen stoel. Hij ziet de stoelpoten. In feite ziet hij maar liefst vier stokken die hem bedreigen. Daardoor raakt hij in de war en blijft hij keurig op zijn krukje zitten. Hij slaat wat met zijn poot in de lucht, maar verder komt het niet. Hij is zich voortdurend aan het afvragen welke stok hij moet pakken.
De zweep heeft hetzelfde effect. Knalt dan weer hier en dan weer daar. Maar als de leeuw in de richting van de knal kijkt, ziet hij geen doel meer. Zonder concentratie op één duidelijk doel komt de geweldige kracht van dit prachtige dier niet los. Hetzelfde kan in de gemeente gebeuren.
De gemeente heeft een geweldige potentiële kracht: Gods Geest, Gods Woord, de Koning der Koningen aan het hoofd, vele gaven en talenten met daarbij in ons materiële westen ook nog eens materiële rijkdom. Toch zou je dat niet zeggen als je in sommige kerken of gemeenten komt.
Waar geen helder gemeenschappelijk doel is, raakt de potentiële kracht van Gods gemeente verlamd. Verwarring en frustratie kunnen dan niet uitblijven, met als gevolg dat iedereen maar blijft zitten waar hij zit en “zijn eigen ding doet”. Het is misschien mede hierom dat Paulus ons oproept om “zijn blijdschap volkomen te maken door éénsgezind te zijn, één in liefdebetoon, één van ziel, één van streven.” (Filippenzen 2:2-4) NBG
Met deze problematiek heeft dus ook de vroege kerk geworsteld. Paulus was bijzonder effectief in zijn bediening en gaf onderweg nooit de moed op, ondanks tegenstand, verdriet, vervolging en teleurstelling. Hoe kreeg hij dat voor elkaar? Hij geeft zelf het antwoord: Één ding doe ik, vergetende hetgeen achter mij ligt en mij uitstrekkende naar hetgeen vóór mij ligt, jaag ik naar het doel (…) maar hetgeen wij bereikt hebben, in dat spoor dan ook verder.” (Filippenzen 3:14,16) NBG
Dit gedeelte wordt zelfs geciteerd in het Kosmos Groot Citatenboek onder het thema “doel”. Paulus noemt doelen stellen een zaak van juiste gezindheid! In dezelfde verzen zegt hij namelijk: Laten wij dan allen, die volmaakt zijn, aldus gezind zijn. En indien gij op enig punt anders gezind zijt, God zal u ook dat openbaren. (Filippenzen. 3:15) NBG
Als je Gods bedoeling voor Zijn gemeente serieus neemt, dan is het essentieel dat je Zijn doel helder voor ogen hebt. Er zijn ruim 200 opdrachten voor de gemeente die gerelateerd zijn aan de Grote Opdracht en het Grote Gebod. Dat is onze brandstof, onze routeplanner en blijdschap die voor ons ligt.
Ook zijn de vijf doelen een samenbindende factor voor de hele gemeenschap. Het herinnert ons er steeds weer aan waarom we eigenlijk gemeente zijn. Werken vanuit de vijf gemeente pijlers: een levensstijl van aanbidding, continue discipelschap, de ontwikkeling van gezonde relaties, een houding van dienstbaarheid en gepassioneerde evangelisatie.
Dit zijn de wezenskenmerken voor een Bijbelse en doelgerichte gemeente. Dit houdt ons in balans en geestelijk gezond. Op een aanstekelijke en aantrekkelijke wijze willen we vorm blijven geven als gemeente aan deze speerpunten, zowel persoonlijk als gemeenschappelijk. Maak dan mijn blijdschap volkomen door dit voor ogen te houden: Eenheid in de hoofdzaken, oprechtheid in de bijzaken en liefde in alles!