Zonnepanelen salderen

Nederlandse zonnepanelenbezitters gaan in 2023 nog meer besparen

In lijn met het Klimaatakkoord verlaagt de Nederlandse overheid al enkele jaren de energiebelasting op elektriciteit. Door aardgas zwaarder te belasten en elektriciteit minder, heeft het kabinet inmiddels de overstap van aardgas naar elektrische en duurzamere verwarmingsopties aantrekkelijker gemaakt. Het kabinet Rutte IV heeft in het regeerakkoord van december vorig jaar aangekondigd de energiebelasting in de eerste schijf tot 10.000 kilowattuur te verlagen met 5,23 eurocent per kilowattuur in de periode 2023-2030. Omgekeerd wordt de energiebelasting op aardgas in die periode met 5,23 eurocent per kubieke verhoogd, waardoor bezitters van zonnepanelen volgend jaar een streepje voor krijgen.

De geschiedenis van energiebelastingen

De belasting op elektriciteit voor kleinverbruikers heeft de afgelopen jaren een grote verandering ondergaan. In 2016 werd het belastingtarief met 16 procent verlaagd. Daarna volgde een verdere verlaging in 2022, toen het belastingtarief werd verlaagd tot 3,679 eurocent per kilowattuur.

De onderstaande tabel toont de energiebelasting zoals het kabinet-Rutte IV die in de periode 2023-2030 wil vormgeven. De energiebelasting wordt in 2023 tijdelijk verlaagd en bedraagt dan 5,094 eurocent per kilowattuur.

Positieve verwachting saldering

De regering heeft 5,422 miljoen gereserveerd om de kosten te dekken als de verlaging van de energiebelasting niet doorgaat. Als de voorgestelde verlaging van de energiebelasting toch niet doorgaat, wordt salderen in 2024 nog gunstiger voor zonnepaneelbezitters. “Waar zonnepaneelbezitters het voordeel van de salderingsregeling de afgelopen jaren door de verlaging van de energiebelasting op elektriciteit – en met name in 2022 – sterk zagen afnemen, komt daar in de kalenderjaren 2023 en 2024 toch een einde aan,” wijst Zwang. ‘Huishoudens met zonnepanelen profiteren dus aanzienlijk van de belastingplannen. In 2024 wordt de energiebelastingcomponent bijna verdubbeld ten opzichte van 2023. Dit compenseert een deel van de – op basis van de huidige termijnprijzen – verwachte daling van de elektriciteitsprijs Momenteel is de termijnprijs (red. de toekomstige prijs van elektriciteit) voor 2024 circulates rond de 40 eurocent per kilowattuur. Dit is ongeveer 12 procent lager dan in 2023.

De minister van Klimaat en Energie heeft besloten de afbouw van de salderingsregeling uit te stellen tot 1 januari 2025. Dat betekent dat eigenaren van zonnepanelen tot die tijd een uitkering blijven ontvangen voor de energie die ze produceren. Onderzoeksinstituut TNO heeft berekend dat de terugverdientijd van zonnepanelen voor consumenten ook met de gewijzigde uitfasering van de salderingsregeling minder dan 7 jaar zal blijven.

Prijsplafond eigenaren zonnepanelen

Het door het kabinet op Prinsjesdag aangekondigde energieprijsplafond zal positieve gevolgen hebben voor eigenaren van zonnepanelen. Als een eigenaar van zonnepanelen bijvoorbeeld 3.500 kilowattuur elektriciteit verbruikt en 2.000 kilowattuur elektriciteit opwekt met zijn zonnepanelen, dan betaalt hij door het prijsplafond de lagere elektriciteitsprijs voor de 1.500 kilowattuur die hij netto verbruikt. Bezitters van zonnepanelen zijn dus echt spekkoper van Prinsjesdag.

Ondanks het positieve effect voor bezitters van zonnepanelen, zegt Zwang dat er veel aan te merken is op het prijsplafond. Het “straft” namelijk alle consumenten die – gedeeltelijk of helemaal niet – van het gas af zijn gegaan en daardoor veel meer elektriciteit verbruiken. Hun hogere elektriciteitsrekening wordt niet gecompenseerd, terwijl consumenten die niet duurzaam zijn gegaan hun gasrekening gecompenseerd zien. Als je als overheid van het (Russische) gas af wilt, zou je eigenlijk gasverbruik extra moeten gaan belasten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *